Olejek CBD Olej konopny w kuchni – jak i do czego można go stosować?

opieka zdrowotna opieka zdrowotna, medycyna
  • Naturalne składniki doceniane są nie tylko w branży Olejek CBD kosmetycznej, ale również spożywczej. W ogromie żywności przetworzonej i szybkiego tempa życia często szukamy produktów, które mają zbawienny wpływ na organizm, pozwalają jeść i żyć zdrowo.

    Olej konopny należy do olejów roślinnych, które z powodzeniem stosowane są w wielu daniach.
    Jego interesujący smak i właściwości doskonale wzbogacają spożywane potrawy.

  • Jak powstaje olejek konopny?

    Ekstrakt z konopi wciąż budzi wiele kontrowersji i uprzedzeń, choć zupełnie niepotrzebnie.


    Jest to substancja w pełni legalna i bezpieczna - olej z marihuany powstaje z nasion konopi siewnej, które są starannie selekcjonowane, a następnie poddawane procesom tłoczenia na zimno. Dzięki temu zachowują swoje drogocenne składniki i właściwości, ale również charakterystyczny smak. Choć produkcja olejku jest legalna, konieczne jest dostosowanie się do szeregu regulacji prawnych. Preparat można przyjmować doustnie, jednak dawkowanie oleju konopnego nie jest narzucone. Zaleca się, by przyjmować 3 mg co 6 godzin.

  • Dlaczego warto go stosować

    Olejek pozyskiwany z konopi wykazuje niesamowicie korzystne działanie na organizm. Nie bez powodu – w jego składzie znajduje się mnóstwo cennych witamin i minerałów. Należą do nich witaminy z grupy B, E, A i K, a także magnez, fosfor i cynk. Oprócz tego olej z marihuany jest cennym źródłem nienasyconych kwasów Omega-3 i Omega-6. Tak duża ilość ważnych dla zdrowia składników wspomaga układ odpornościowy, hormonalny i sercowo naczyniowy. Dodatkowo profilaktyczne przyjmowanie olejku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Chlorofil, jaki się w nim znajduje przeciwdziała przemianie zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Olejek oddziałuje także na układ nerwowy – redukuje uczucie stresu i zmęczenia, poprawia koncentrację.

  • Zastosowanie olejku konopnego w kuchni

    Olej z nasion konopi ma nieco orzechowy smak, dzięki któremu szybko znaleziono sposób na wykorzystanie go w kuchni. Olej konopny powinien być stosowany na zimno, w formie nierafinowanej, ponieważ w wyniku smażenia lub pieczenia straci swoje wartości odżywcze. Jak każdy olej roślinny doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek lub warzyw. Z jego pomocą można wykonać pyszny dressing do sałatki. Świetnie pasuje również do pesto na bazie oleju i świeżych ziół.